Nasza patelnia plenerowa ma na koncie cztery certyfikowane rekordy Polski. Wszystkie zostały odnotowane w Księdze Rekordów Polski i ustanowione dzięki współpracy z Powiatem Krapkowickim słynącym z uprawy dyni. Dlatego też we wszystkich tych potrawach bohaterem jest właśnie dynia.

Pierwszy rekord został ustanowiony w 2016 roku. Wówczas patelnia plenerowa posłużyła do usmażenia największej porcji dżemu z dyni. Bicie rekordu miało miejsce podczas “Festiwalu dyni w sercu Opolszczyzny” 25 września 2016 roku. Rekordowa porcja dżemu ważyła 360,6 kg. Do jej usmażenia użyliśmy 300 kg surowej dyni oraz 130 kg jabłek, 30 kg cukru, 10 kg cukru żelującego oraz 1 kg cynamonu i 0,5 kg goździków. Gotowanie na patelni plenerowej trwało 7 godzin.

DSC_0190-Copy-1024x681.jpg

Rekord Polski: największa porcja dżemu z dyni na naszej patelni plenerowej

Kolejną rekordową potrawą ugotowaną na naszej patelni plenerowej było risotto z dynią. Rekord został ustanowiony 1 października 2017 roku. Do ugotowania risotta użyliśmy: 200 kg dyni, 30 kg ryżu, 10 litrów bulionu drobiowego, 5 kg masła, 10,8 kg sera żółtego, 20 kg marchwi i cebuli, ponad 20 kg kukurydzy, 6 litrów białego wina, prawie dwa kilogramy szczypiorku, ok. kilograma soli i pieprzu oraz wodę. Z tych składników powstało 355 litrów risotto.

20171001_155914-Copy (1).jpg

Patelnia plenerowa z największym w Polsce risottem z dynią

W 2018 roku na naszej patelni ustanowiliśmy rekord Polski na największą porcję leczo dyniowego. Do przygotowania potrawy użyliśmy: 180 kg dyni, 15 kg kiełbasy, 15 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 10 kg papryki kolorowej, 10 kg pomidorów świeżych, 10 kg pomidorów w puszce, 7 kg cebuli białej, 7 kg cebuli czerwonej, 3 kg czosnku, 2 litry koncentratu pomidorowego oraz paprykę wędzoną, olej, pieprz i sól oraz wodę. Gotowanie rozpoczęło się o godz. 13 i po ponad trzech godzinach jury Biura Rekordów zmierzyło ilośc przyrządzonej potrawy. Oficjalny rekord Polski to zatem 413 litrów i 127 mililitrów lecza z dyni.

20180930_170617-Copy-1024x576 (1).jpg

Wydawanie porcji rekordowego leczo z dyni ugotowanego na patelni plenerowej

Do pobicia kolejnego rekordu posłużyła nasza nowa patelnia plenerowa. Tym razem nie była to już potrawa typu jednogarnkowego, ale racuchy z dynią. Rekord Polski w tej kategorii został ustanowiony 22 września 2019 roku podczas imprezy Bania Fest. Do usmażenia racuchów użyliśmy: 140 kg surowej dyni (czyli ok. 80 kg dyni obranej), 15 litrów kefiru, 360 szt. jajek, 40 kg mąki pszennej, 2 kg soli, 15 kg cukru, 0,8 kg proszku do pieczenia, 50 litrów oleju oraz wodę i 70 kg dżemu z dyni (jako dodatek). Rekordowa porcja przepysznych racuchów z dynią liczyła dokładnie 1360 sztuk racuchów o łącznej wadze aż 176,8 kg.

20190922_121719-Copy-1024x576 (1).jpg