Robert Makłowicz

Robert Makłowicz

Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Pasjonat historii, szczególnie dziejów Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów, zwłaszcza cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola. Pozostałe zainteresowania on sam nazywa „szeroko rozumianą konsumpcją” – od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csángó), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnię (przedziwna predylekcja do mamałygi z bryndzą oraz skwarkami z wędzonej słoniny). O kuchni i gotowaniu wie wszystko. Jego pokazy i warsztaty kulinarne to wyjątkowe spotkania ze sztuką gotowania, podbudowane rozległą wiedzą historyczną i krajoznawczą.